Slim boost er en samling af tre nye produkter fra Nupo. ”Block My Carbs”, som de påstår kan blokere kulhydraters optagelse. ”Burn My Fat” som er en klassisk fedtforbrænder, som de påstår hjælper med at forbrænde fedt. ”Fill My Tummy” der skulle hjælpe med at fylde maven, og dermed hjælpe med vægttab.

I det her indlæg gennemgår jeg alle produkterne en efter en, samt undersøger evidensen for bag ingredienserne. Ingredienserne kan have flere effekter, så jeg fokuserer primært på, om ingredienser hjælper med produktets primære funktion. Altså f.eks. om ”Block My Carbs” blokerer kulhydrater, og ikke om de også hjælper på hjertet, lunger osv.

Block My Carbs

Den primære aktive ingrediens i ”Block My Carbs” er Fabenol, som er ekstrakt fra hvide kidneybønner.

Påstanden er, at produktet hjælper med at ”blokere” kulhydrater, så de ikke i samme grad optages i kroppen. Der er lavet relativt få studier, men dem som er lavet, viser faktisk at dette til dels er muligt i en lille grad. Det varierer rigtig meget fra studie til studie, men der er en tendens til, at de grupper som indtager ekstrakt fra hvide kidneybønner, optager færre kulhydrater [1, 2, 3].

Uanset hvad, så vil selve effekten være lille, da produktet kun hjælper med at stoppe de enzymer, som nedbryder komplekse kulhydrater. Det betyder at simple kulhydrater (slik, sukker osv.), stadigvæk optages normalt og IKKE påvirkes af produktet.

Et studie testede et klassisk ”carb blocker” produkt med hvid kidneybønneekstrakt, og det viste sig, at gruppen som indtog carb blocker, tabte sig mere end de andre grupper [4].

I studiet kunne der dog ikke bevises en statistisk signifikant forskel, og der kan derfor være tale om en tilfældighed. Faktisk er det kun lykkedes et enkelt studie, som jeg kender til at bevise en signifikant forskel i vægttab ved brug af ekstrakt fra hvide kidneybønner [5].

Produktet indeholder en række andre ingredienser: havtorn, ingefærrod og chrom. Disse er dog ikke en del af ”kulhydratsblokeringen”, men påstås at holde blodsukkeret stabilt. Det er dog ikke denne påstand der er relevant for produktets effekt, og derfor kigger vi ikke nærmere på den påstand her.

Rent teoretisk er det muligt, at hvid kidneybønneekstrakt, hæmmer optagelsen til en lille grad af komplekse kulhydrater. Det betyder at kroppen i stedet for at optage disse, blot sender dem videre i systemet og ender ud gennem ”den anden ende”. Der er dog ikke solid evidens bag dette endnu, og det mangler flere menneskeforsøg på området, for at kunne konkludere noget endeligt om dets egentlige effekt.

Burn My Fat

Den primære ingrediens I “Burn My Fat” er et ekstrakt fra røde appelsiner. Produktet indeholder også Yerba Mate, Cayennepeber og vitamin B6.

Røde appelsiner vokser kun i Sicilien, da de kræver et helt bestemt klima. Kigger man ernæringsmæssigt på røde appelsiner og orange appelsiner, så er forskellen minimal. Røde appelsiner har lidt færre kalorier fra kulhydrat, men alle andre parametre er næsten identiske.

Her har Nupo brugt et klassisk markedsføringstrick: Tag et ekstrakt fra noget der lyder specielt, og dermed indirekte få det til at lyde som en magisk ingrediens.  For når det er røde specielle appelsiner fra et specielt sted, så har det også magiske effekter, ikke? Nej. Det er et billigt og meget useriøst trick. Da indholdet i røde appelsiner er på lige fod med orange appelsiner, kan det med ret stor sikkerhed konkluderes, at effekten er den samme.

Appelsiner er sunde, da der er masser af gode ting i, men der er ingen evidens for, at et ekstrakt fra en appelsin skulle medføre et vægttab.

YERBA MATE

Yerba Mate er en urte fra jungleområder i bla. sydamerika.

Yerba Mate’s fedtforbrændende effekt kommer fra koffeinindholdet 6. Koffeinens evne til at hæve puls og dermed forbrænding af kalorier, er blevet dokumenteret utallige gange. ”Burn My Fat” indeholder dog kun 20mg koffein fra planten, hvilket udgør en minimal effekt. Højere doser er nødvendigt, hvis der skulle være en reel effekt fra koffeinen [7].

Yerba Mate har rent videnskabelige potentiale til at have positive effekter, men indtil videre er der ikke dokumenteret nogle fedtforbrændende effekter, udover dem som ses fra koffeinen, som er underdoseret i produktet.

CAYENNAPEBER

I cayennepeber findes capsaicin, som Nupo påstår bidrager til vægttab. Der er kun foretaget et enkelt studie på dette stof, som viste positiv effekt på forbrænding. Problemet er, at i studiet blev capsaicin indtaget med en masse andre ingredienser, herunder koffein, og effekten stammer dermed meget sandsynligt fra koffein [7, 8].

Der er lavet meget få studiet på stoffet ellers, og disse har ikke kunne dokumentere en fedtforbrændende eller vægtreducerende effekt.

VITAMIN B6

Pyridoxin, et vandopløseligt vitamin. Det er korrekt at vitaminet bidrager til et normalt energistofskifte, og mindsker træthed samt udmattelse. Der er bare det problem, at danskerne allerede får rigeligt med B6-vitamin i deres kost [9]. Dermed er vitaminet en overflødig tilføjelse uden reel effekt.

Der er ikke en eneste fedtforbrændende komponent i ”Burn My Fat”, udover koffeinen fra Yerba Mate som dog er stærkt underdoseret ift. hvis det skulle have en reel effekt på noget som helst.

Fill My Tummy

Dette er det eneste produkt hvor Nupo faktisk henviser til et videnskabeligt studie 10. Produktet virker nemlig primært ved ingrediensen glucomannan. Glucomannan er en kostfiber fra Konjac-roden, som fylder maven og på den måde bliver man mæt hurtigere.

Glucomannan er, modsat alt andet Nupo har puttet i deres produkter, en evidensbaseret ingrediens. Studier har nemlig vist, at hvis denne fiber indtages før mad, så kan det bidrage til vægttab, grundet indtag af færre kalorier, da man bliver lidt hurtigere mæt [11, 12].

Forskningen har derimod også vist, at glucomannan på ingen måde kan stå alene i et vægttabsprojekt. Man er nødt til at ændre livsstil, og fokusere på at reducere sit kalorieindtag. At indtage denne fiber kan være en hjælp, men er på ingen måde nok alene [13].

Dosen af glucomannan i ”Fill My Tummy” er korrekt ift. de videnskabelige anbefalinger for indtaget [11]

Havtorn – Der er ingen evidens for, at havtorn har nogle positive effekter på vægttab [14]

Chrom (krom) – Er et velundersøgt mineral. Det har mange positive effekter på sundhed, men ikke direkte på vægttab. Kroppen bruger nemlig krom til at stabilisere blodsukkeret, men at tage krom som kosttilskud giver ikke nødvendigvis positive effekter på dette [15]

Krom findes i en lang række fødevarer i små mængder. Man har dog kun registreret ekstremt få tilfælde af krommangel i Danmark.

Problemet med forskningen indenfor krom, er, at forskningen peger komplet modsatte retninger. Det er dermed svært at vurdere en endelig effekt af krom. Derfor har fødevarestyrelsen også haft svært ved at fastsætte en præcis grænse for indtaget [16]

Glucomannan er et veldokumenteret kosttilskud, som fint kan bruges i takt med en livsstilsændring. Tilføjelsen af havtorn og krom er umiddelbart overflødig.

Konklusion

Block My Carbs: Hvid bønneekstrakt har i nogle studier vist sig at kunne hæmme nedbrydning af komplekse kulhydrater, så disse ikke optages i kroppen, men blot føres til tyktarmen. Der er dog tale om en meget lille forskel, da simple kulhydrater fra sukker ikke behøver nogen nedbrydning og derfor ikke er omfattet af denne ”blokering”.

Er det pengene værd? Nej. Forskningen er simpelthen for usikker på området, og selv hvis man godtager effekten af produktet, så er den reelle forskel simpelthen så minimal, at det er spild af penge alligevel.

Burn My Fat: Der er ingen fedtforbrændende ingredienser i produktet, udover koffein fra Yerba Mate som er underdoseret. Produktet har dermed ingen/minimal lav effekt.

Er det pengene værd? Nej. Heller ikke selvom de har prøvet at gøre produktet specielt med ligegyldigt ekstrakt fra røde appelsiner. Koffein er billigere separat.

Fill My Tummy: Indeholder glucomannan, som er et veldokumenteret kosttilskud til at øge mæthedsfornemmelsen hurtigere, da mavesækken ’fyldes’ af denne vandopløselige fiber. Tilføjelsen af havtorn og krom er umiddelbart spild.

Nupo skal dog have ros for at have brugt en evidensbaseret ingrediens. Bare synd det er den eneste i alle deres produkter.

Er det pengene værd? Nej. Man kan købe glucomannan langt billigere separat.

Produktserien er desværre blot endnu en skuffelse fra kosttilskudsindustrien.

Referenceliste

Categories:

Tags:

Comments are closed